— Utbilda dig till Pilot i Växjö —

Börja skola hos vårt DTO idag!

PPL/LAPL Teori

Från och med hösten 2023 erbjuder vi i Växjö teoriutbildning. Teorin är nödvänding för att du ska få börja flyga. Utbildningen är en distansutbildning men vi kommer erbjuda en inledande lektion i varje ämne som hjälper dig ta dig an varje ämne. Vi har skolstart varje höst, se till att anmäla dig idag! 

Efter varje ämne skriver man ett skolprov och klarar man detta får man åka och skriva prov hos Transportstyrelsen. Totalt är det 9 prov i olika ämnen som ska skrivas.  Tiden teorin tar varierar ganska stort hos våra elever beroende på hur mycket tid man har att studera men räkna med 9 månader om du studerar 7h i veckan.

Tid: 6-18 månader, Kostnad ca 25 000:-  


PPL- Private Pilot License

PPL är det klassiska privatflygcertifikatet som funnits längst. Det har en minsta utbildningstid om 45 timmar och ger dig väldigt få begränsningar i ditt flygande då det inte finns någon gräns för hur tunga flygplan du får flyga och inte heller hur många passagerare du får ha ombord. Du kan bygga på med flera olika behörigheter i efterhand, samma som för LAPL och några till. Om du har ett LAPL kan du uppgradera det till ett PPL via en förkortad utbildning hos en flygskola.

Tid 2-6 månader, Kostnad ca 110 000:-


LAPL - Light Aircraft Pilot License

LAPL är ett relativt nytt certifikat och har en minsta utbildningstid om 30 timmar. Med ett LAPL får du flyga flygplan som väger upp till 2000 kg och ta ombord tre passagerare. Det innebär att du kan flyga de vanligaste flygplanen från tillverkarna Cessna och Piper. Med ett LAPL kan du också lära dig att flyga när det är mörkt eller göra loopingar och rollar. Om du har ett UL-certifikat eller flugit segelflyg så kan du tillgodoräkna dig en del av din tidigare erfarenhet i din utbildningstid.

Tid 2-6 månader, Kostnad ca 75 000:-


NR - Mörker

Mörker är en vidareutbildning när du blivit klart med ditt certifikat. Utbildningen tar ca 5-10h och ger dig möjlighet att flyga även när det blivit mörkt ute.

Tid 4-6 kvällar, Kostnad ca 12 000:-


CB-IR

Från och med hösten 2021 finns möjlighet att ta instrumentbehörighet i Växjö. Detta ger dig som pilot möjlighet att flyga i moln och göra inflygningsprocedurer till flygplatser. Utbildningen bedrivs i samarbete med Värnamo flygskola och omfattar totalt 40h instrumentskolning där 15h av dessa görs i Värnamo. Förkunskapskrav för att kunna påbörja denna utbildning är IR-teori eller ATPL-teori. 

Tid ca 2-6 månader, Kostnad ca 100 000krGör en intresseanmälan här till höger och berätta vad du är intresserad av eller vad du har frågor om så kontaktar en flyginstruktör dig!

— Hur det går till —

Steg för steg, så här ser dítt år ut till att du blir pilot!

Prova!

Boka en provflygning med instruktör eller kom på en prova på dag!


Teori

Du ska igenom totalt 9 olika ämnen. Observera att det är ingen heltidsutbildning utan du kan kombinera denna utbildning med ditt ordinarie jobb.


Praktik

Mellan 30-45h måste man minst flyga beroende på certifikat. Vi skolar i någon av våra flygmaskiner här i Växjö.


Uppflygning

Framåt sommaren avslutas utbildningen och du gör en uppflygning med en kontrollant ifrån transportstyrelsen.

— Flygcertifikat —

Våra certifikat berättigar till en så kallat VFR-flygning i icke förvärvsmässig flygning enligt speciellt fastställda bestämmelser.  

VFR-flygning innebär att man i princip alltid måste ha sikt ner till marken och sikt framåt med minst 5 km.Man får ta med sig passagerare men har inte rätt till att ta emot betalning för detta, men man får dock dela på kostnaderna för flygningen. 

Certifikatet ger också rätt till flygning utomlands.Skolflygning får påbörjas när man har fyllt 16 år. Minimiålder för utfärdande av certifikat är 17 år. PPL-certifikat kan också ligga som grund för ytterligare vidareutbildning till trafikflygare.

— Klar med din utbildning —

Så vad kan du då göra när du är klar med din utbildning?

När du är klar med din utbildning har du friheten att när som helt gå in och boka flygplanet och flyga iväg till valfritt resmål. Några tips på resmål är exempelvis Visby som tar ca 1h, Bornholm 1h, Billund(Legoland) 1h 45 min, Rügen 1h 30 min och Kiel 2h.